English
ЖИЛИЩНИ ИМОТИ ТЪРГОВСКИ ИМОТИ ЕКСПЕРТНИ ОЦЕНКИ КАРИЕРИ КОНТАКТИ
НОВИНИ / 18 Ноември 2017
Търсенето на зелено замря

Покупката на жилище в строеж все още остава непопулярна сред купувачите и малко са тези, които се осмеляват да влагат пари в имот, за който няма сигурност дали ще бъде завършен, единодушни са повечето брокери от София.

Пазарът на недостроени апартаменти все още е рисков, имайки предвид какво стана в последните години, каза Татяна Емилова, брокер в Colliers. Немалко хора инвестираха „на зелено" и не получиха обещаните имоти. С настъпването кризата много предприемачи изпаднаха в затруднено положение и немалко затворени комплекси и започнати кооперации останаха незавършени.

В момента се търсят главно апартаменти или с разрешение за ползване или малко преди издаването му, каза още Емилова. За нови или пред завършване имоти най-много сделки се сключват за жилища с една спалня до 50 000 евро и с две в ценовия диапазон от 70 000 до 90 000 евро в зависимост от района.

Търсенето е главно от хора имащи нужда от жилище и финансова възможност да вземат кредит за покупката му. Покупките с цел инвестиция все още са малко и са главно за имоти в по-престижни зони, добави брокерката от Colliers.

Пазарът на жилища в строеж е почти затихнал, е мнението на управителя на столичната агенция за недвижими имоти „Аристо" Тихомир Цаков. Интересът на хората е към завършени апартаменти или такива, които са пред получаване на разрешение за ползване. От друга страна на пазара няма голямо предлагане на ново строителство. В новоизградените кооперации са останали по 2-
3 апартамента.

Има риск предлагането на нови жилища да се срине. В момента на пазара са останали имоти, които никой не е искал да купи преди време заради архитектурен проблем или ниско качество. Търсенето е главно в южните квартали на София, където има повече строителство, като интересът е най-голям за малките жилища, уточни той.

В момента се повтаря ситуацията на пазара подобна на тази от периодите 1991-1992 г., 1997-
1998 г., 2001- 2002 г., добави Цаков. Тогава инвестициите се свиха, а след година- две на пазара нямаше реално предлагане. След време може недостигът в предлагането на нови жилища да бъде компенсиран от вторичния пазар, когато ще започнат да се оферират имотите, купени с инвестиционна цел преди 2-3 години. Не бива да забравяме, че част от тези имоти сега са изтеглени от пазара заради ниските цени, каза още брокерът.

През последните около 2 години наистина спадна интересът към недовършените жилища, а от друга страна все по-малко са започнатите строежи, каза Диана Антонова, брокер в агенция „Явлена". От началото на годината издадените разрешителни за строеж на жилища в столицата са около 550, във времената на бума преди 2-3 години за същия период са били 6-7 пъти повече.

Напоследък има отделни купувачи на жилища, които търсят имот на по-ранен етап от строителството, за да могат да платят от една страна по-ниска цена, а от друга, че след време лихвите по кредитите ще са по-ниски, каза още Антонова. Тези хора купуват за живеене и не търсят само малки жилища. Младите семейства предпочитат малко по-големи.

Някои сега живеят в малък дом и купуват недостроен апартамент с перспектива след десетина години да се преместят в него. Отдавна вече не се влагат пари в недостроени жилища с цел препродажба. Младите хора със стабилни професии по-лесно поемат риск да инвестират в жилище, което не е пред завършване. По-възрастните предпочитат да го видят почти готово и да премерят помещенията и да си направят сметка колко пари ще са им нужни за довършването и обзавеждането, каза още брокерката от „Явлена".

През последното тримесечие на миналата година на практика не е бил започнат нито един нов по-значителен проект за изграждане на жилища в София. Още по-ограничено остава предлагането на висококачествени жилища, като тези, които все пак се развиват, са проекти, за които е било осигурено финансиране преди кризата, но са били забавени поради административни пречки. Много жилищни проекти бяха замразени поради недостиг на финансиране или поради ограничено търсене.

Profit.bg10 Ноември 2010 - BalREc: В търсене на нови възможности за инвестиции

10 Ноември 2010 - Инвестициите в имоти в ЦИЕ се съживяват догодина

26 Август 2010 - Пазарът на имоти в Европа отчита подобрение, но докога?
13 Август 2010 - Ще промени ли задаващата се инфлация имотния пазар
13 Юли 2010 - Оксфорд постави София сред най-бързо развиващите се градове
NSNIFIABCI - The International Real Estate FederationCentral European Real Estate Associations Network
Rodopi_Aristo
ekip
Tzarigradski