English
ЖИЛИЩНИ ИМОТИ ТЪРГОВСКИ ИМОТИ ЕКСПЕРТНИ ОЦЕНКИ КАРИЕРИ КОНТАКТИ
НОВИНИ / 18 Ноември 2017
Цените на имотите нямало да падат

Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) и Камарата на строителите в България определиха като опит за манипулация разпространените във вторник данни на посредническа агенция.

Според прогноза второто тримесечие на 2010 г. е дало разнопосочни сигнали и стабилизирането на пазара няма да е плавно. Много било вероятно европейската икономика, включително и българската, да се запътят към второ дъно на кризата, породено от влошената фискална ситуация на местно ниво. Подобен сценарий щял да доведе до втора криза при имотите.

"Данните не отразяват действителното състояние на пазара. От края на 2009 г. тенденцията е за стабилизиране на цените на жилищата", коментира Лъчезар Искров, председател на НСНИ. Според него в ЕС вече имало сигнали, че спадът при имотите е отминал и активността нараства.

Искров цитира и данни от службите по вписвания. През второто тримесечие на т. г. у нас са регистрирани 45 464 покупки на имоти. В сравнение със същия период на 2009 г. сделките намаляват с 12,6 %. Според Искров обаче реално има задържане на активността, тъй като през м. г. били приключени много сделки за жилища "на зелено", купени през 2007-2008 г.

"Цената на новото строителство няма как да падне при по- високата цена на природния газ. Суровината се използва при производството на някои строителни материали", коментира Светослав Глосов, председател на строителната камара.10 Ноември 2010 - BalREc: В търсене на нови възможности за инвестиции

10 Ноември 2010 - Инвестициите в имоти в ЦИЕ се съживяват догодина

26 Август 2010 - Пазарът на имоти в Европа отчита подобрение, но докога?
13 Август 2010 - Ще промени ли задаващата се инфлация имотния пазар
13 Юли 2010 - Оксфорд постави София сред най-бързо развиващите се градове
NSNIFIABCI - The International Real Estate FederationCentral European Real Estate Associations Network
Rodopi_Aristo
ekip
Tzarigradski