НОВИНИ / 18 Ноември 2017
BalREc: В търсене на нови възможности за инвестиции

BalREc: В търсене на нови възможности за инвестиции


Докато влакът на реалната икономика бавно потегля, индустриите на недвижимите имоти и строителството трябва да намерят вярната врата, от която да се качат на него. На 12 ноември министърът на регионалното развитие и благоустройството открива конференцията BalREc в столичния хотел "Кемпински Зографски" в момент, в който се натрупват признаци, че известно съживяване на бизнеса може би чука на вратата.
Няколко са признаците, че тенденцията на спад в икономиката се пречупва:
- възходът на промишленото производство и износа  доведе до ръст на брутния вътрешен продукт с 0.5% спрямо първото ???? по данни на националната статистика. Банковата група UniCredit подобри прогнозите си: от 1% на 0.5% свиване тази година и от 1.8 до 2.2% разширяване на икономиката през следващата
- след първоначалния растеж нивото на безработицата се стабилизира. От февруари до юни са добавени 43 382 нови работни места
-жилищните цени продължават тенденцията си към стабилизиране: в третото тримесечие е било най-ниското им намаление на годишна основа, откакто кризата започна, а средномесечният обем на новоотпуснатите жилищни кредити за деветте месеца на годината е нараснал със 7.5% спрямо същия период на миналата.
 
Още е рано за шампанско
тъй като пред възстановяването има редица препятствия и въпросителни. Икономистите оценяват като неустойчиви темповете на растеж на износа предвид влошаването на картината в западноевропейските икономики със затягането на антикризисното правителствено харчене. Промишлеността все още не създава нови работни места с темп, който да има значителен ефект върху безработицата. А чуждестранните инвестиции продължават да намаляват.
Индустрията на недвижимите имоти има да се справя и със собственото си наследство от бума – твърде много активи, които не носят доход, в много и различни сектори, свръхпредлагане в някои сегменти като търговските центрове в малките градове и офисите в периферията на София и отсъствие на адекватна техническа и транспортна инфраструктура с отрицателно влияние върху ефективността на съществуващите проекти.
 
Този път ще бъде различно
е посланието за пазара. Първо, защото предишните нива на растеж няма да се върнат и, второ, за да се признае необходимостта от промяна в строителноинвестиционния процес, така че той да отговори по-точно на нуждите на реалната икономика, градовете и потребителите. Първите примери вече са налице – повече или по-малко новите молове, които отвориха в София тази година – като The Mall и "Сердика център", бяха съпроводени от инвестиции в местната инфраструктура, които да облекчат натоварването върху трафика върху района, вследствие на новото строителство. А задвижването на голямата инфраструктура около столицата ще даде нови възможности за подобряването на ефективността в логистиката, търговията и транспорта. Не на последно място тези проекти ще подкрепят и приходите на строителния сектор.
 
Повече, но по-добре, с по-малко разходи, но в дългосрочен план
Кризата накара индустрията да работи с нови хоризонти: заради слабостта на пазарите се удължава срокът на възвращаемост от инвестициите. Все повече предприемачи инвестират повече сега, когато натискът върху цената на строителната услуга и материали го няма, за да могат да защитят цените си с намаляване на разходите от експлоатация на сградите в дългосрочен план. "Софарма бизнес тауърс" и "София еърпорт център"  залагат на енергийната ефективност и повишиване на качеството на средата, Европейския търговски център и офисите на "Сердика център" – на гъвкавост на разпределенията и по-добра използваемост на площите.
 
Жилищният кредит се завръща
Банките с малки стъпки започнаха реално да увеличават жилищното кредитиране тази година. От намаляването на лихвите и постепенно разхлабване на изискванията купувачите са поощрени да се върнат на пазара. Какво ще намерят там обаче? Големите проекти като "Вива" във Варна, "Резиденшъл парк София" (първи етап), "Лагера тюлип" и "Витоша тюлип" вече са завършени, разрешавайки проблема с несигурността. В по-широк план цените показват склонност към стабилизиране в последните тримесечия.

Ваканционните имоти: изненадваща стабилност  
На фона на широката криза и образа на презастроените курорти продажбите на ваканционни апартаменти се оказаха изненадващо устойчиви благодарение на руския пазар. Предприемачите "Феърплей пропъртис" и GreenLife и консултантът Home for You успяха да ги стабилизират и дори да ги увеличат, след като фокусираха усилията си върху основните си и проекти като "Санта Марина" и "Парадайз дюн" край Созопол и "Оазис" до село Лозенец, доказвайки, че комбинацията от планиране, организиране на услуги и изграждане на инфраструктура може да донесе успех дори в труден и силно конкурентен пазар като този за чуждестранни купувачи

 

Източници на растеж за бизнеса 
Браншът може да намери нови възможности в развитието на големите национални и градски инфраструктурни проекти, които ще създадат нови или значително ще подобрят качеството на съществуващи местоположения, например по линията на софийското метро или магистралите около София. Икономическата стратегия на правителството, която се основава на привличането на инвестиции в индустрии, работещи за износ, открива възможности за позиционирането на специфичен продукт и услуги на пазара като индустриалните зони и логистичните паркове. Включването на държавата чрез Национална компания "Индустриални зони" ще разшири възможностите за привличането на инвеститори и с предоставянето на физически активи, включително в територии, които не са се радвали на толкова голям интерес от строителните предприемачи, като Видин, Свиленград, Русе или Плевен. В по-доброто взаимодействие с публичните проекти се корени и възможността за намиране на цялостни решения за инфраструктурата на големите инвестиционни програми, свързани с изграждането на един шопинг мол или бизнес парк.

 

 

Източник: Строителство Градът

 

 10 Ноември 2010 - BalREc: В търсене на нови възможности за инвестиции

10 Ноември 2010 - Инвестициите в имоти в ЦИЕ се съживяват догодина

26 Август 2010 - Пазарът на имоти в Европа отчита подобрение, но докога?
13 Август 2010 - Ще промени ли задаващата се инфлация имотния пазар
13 Юли 2010 - Оксфорд постави София сред най-бързо развиващите се градове
NSNIFIABCI - The International Real Estate FederationCentral European Real Estate Associations Network
Rodopi_Aristo
ekip
Tzarigradski